Дата и час: Нед 05 Сеп , 2010 9:20 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Пиeр Отшелникa и Народният Поход
МнениеПубликувано на: Съб 03 Апр , 2010 11:00 am 
Аватар

Източник: Medieval Sourcebook:
http://www.fordham.edu/halsall/source/peterhermit.html

Edit: MODVS VIVENDI
05.04.2010

Този който неумее да се подченява, неможе да управлява
Човек постигнал много, ще иска всичко

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Питър Отшелникът и Народният Поход
МнениеПубликувано на: Съб 03 Апр , 2010 2:08 pm 
Член в ~MV~ Peregrino
Член в ~MV~     Peregrino
Аватар

Готик, добре дошъл във форума.
Благодаря за инициативата по превода и публикуването му тук. Трябва обаче да отбележа, че автоматичните програмирани онлайн преводачи изобщо не са добър вариант за превод на дълги исторически текстове, още повече пък на средновековни исторически извори. Голяма част от твоя "превод" звучи напълно безсмислено по този начин, да не говорим пък за имената, които звучат нелепо и следва да са:

Пиер, а не Питър
Гибер от Ножан, а не Хюберт на Ногент
Гийом от Тир, а не Уилям от Тур
Албер от Екс (Аахен), а не Алберт в Екс
Хайнрих IV, а не Хенри IV
Готие, а не Уолтър
Годфроа, а не Годфри
граф Емих, а не граф Eмицо
и т.н т.н.
Да не говорим пък за "превода" на топонимите и етнонимите....
Накратко, въпреки доброто ти желание, този автоматичен онлайн "превод" не струва и иска огромна редакция преди да послужи някому. Но дори и това е безсмислено, защото голяма чст от тези текстове ги има преведени на български (в ЛИБИ, т. III), руски и английски и са достъпни в нета и по библиотеките, за този, който се интересува. Така че, за съжаление този "превод" по-скоро би объркал някого, отколкото да бъде полезен. Съжалявам, ако попарвам ентусиазма ти, но така не се прави...Нищо лично, просто и аз съм историк и често ми се налага да правя преводи на извори, при това тъкмо кръстоносните походи са моята специалност, и такива неща обикновено ми бъркат в очите...Какво да се прави, професионални изкривявания...Но и целта на този форум, все пак, е наистина да бъде полезен на хората, интересуващи се и занимаващи се със средновековна история и реконструкции.
В този смисъл, моля текстът да бъде подобаващо преведен, редактиран и публикуван отново или пък просто да бъде даден като линк към английския превод. В противен случай, ще се наложи да бъде изтрит след 2 седмици.

Надявам се това да не те обижда, а напротив да те мотивира, ако все още мислиш, че този форум е мястото, което търсиш, защото всички ние сме тук, заради любовта и интереса си към средновековието. Още веднъж, добре дошъл!

Поздрави!

Hildegard von Bingen, XII cen.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед 04 Апр , 2010 2:29 pm 
Аватар

Ами аз го преведох със гуугъл транслатион,за по бързо.Минах го веднаж с редакция но си признавам че не им знам точните имена.
Абе то преподавателя ме предопреди да не превеждам със гуугъл :)
То горе долу това ми е първата част на курсовата работа,но хубавото е че не го преписах това а просто го прочетох за инфо и от други книги също.
Писъл съм го Питър защото в книгите на Гагова го пише Питър, и в още 2-3 книги.Първоначално го преведох Пиер но само в "кръстоносните походи през погледа на арабите" го споменават Пиер Пустинника.

Е ако трябва ще изстрия тази тема няма лошо.Признавам си че ме бива повече по Българска история и други области.Кръстоносците ми харесваха но щом прочетох "кръстоносните походи през погледа на арабите" ми призля от тях но все пак кръстоносните походи са интересна тема за дискусии.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон 05 Апр , 2010 1:59 pm 
Член в ~MV~ Peregrino
Аватар

Така и предполагах... ;)
Не знам каква редакция си правил, но по-голямата часто текста звучи напълно безсмислено.
Въпросният персонаж е бил французин и името му е звучало тъкмо като "Пиер". В книгите на Гагова името също е предадено тъкмо като "Пиер", защото това е исторически адекватната и правилна форма на името.
Предлагам ти да дадеш единствено линка към английския текст, а българския "превод" ще бъде изтрит. Другата алтернатива е да изтрием цялата тема.

Книгата на Амин Маалуф "Кръстоносните походи през погледа на арабите" предлага интересна перспектива към темата и действително отразява едно от грозните лица на кръстоносното движение, но същевременно трябва да се има предвид, че е писана от непрофесионалист и е изключително тенденциозна и твърде субективна.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон 05 Апр , 2010 7:11 pm 
Аватар

eто линк към оригиналния текст
http://www.fordham.edu/halsall/source/peterhermit.html
а за Амин Маалуф добре че ми каза че бил не е професионалист,тъкмо тази вечер мислих да пиша заклучението,изводите и да почвам следващата курсова работа .

Но това са били кръстоносните походи,вярата е само оправдание,изкуствен повод,пример мога да дам със 4чт кръстоносен поход...тръгват за божи гроб.
Рим плаща разноските по кръстоносният поход , и Рим казва "нападнете Зара" и кръстоносците го нападат...
И най - много ми прави впечатление че жителите на Зара слагат кръстове пред крепостните стени да покажат че са "братушки" така да се каже...и кво им пука на кръстоносците...който плаща той командва...всичко под ножа...Пък да неговорим че не са стигнали до божи гроб упаткали са Константинопол.
Аз лично се радвам че Симеон не го е завладял,нито пък Иван Асен

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон 05 Апр , 2010 7:44 pm 
Член в ~MV~ Peregrino
Аватар

Първоначалният ти оригиналнен пост е редактиран и в него вече стои само линк към преведените на английски език откъси от изворите в Medieval Sourcebook.
Колкото до Четвъртия поход, нещата изобщо не са толкова прости, колкото си ги предствяш, а информацията ти съвсем не е точна... Целта на експедицията е била десант в Египет, а не Божи Гроб. Освен това Рим не е поемал никакви разноски по похода и изобщо не е бил инициатор на диверсията към Зара, а после и към Константинопол...Напротив, Папството дори е реагирало своевременно срещу тези действия на кръстоносците.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]